Sony VGP-BPS13A/B

Hardwarefabrikant Samsung gaat Sony VGP-BPS13 samen met softwaremaker Microsoft werken aan betere ondersteuning van solid state disks in het Windows-besturingssysteem. Details maakten beide bedrijven nog niet bekend.Sandisk, eveneens fabrikant van onder meer ssd's, gaf vorige maand te kennen drie solid state disks niet uit te zullen VGP-BPS13S brengen. Het bedrijf gaf als reden voor het uitstel tekortkomingen van Vista: het nieuwste besturingssysteem van Microsoft zou niet goed met ssd's met grote capaciteit om weten te gaan. De flashfabrikant zou van plan zijn zelfstandig een oplossing te vinden en zo beter presterende ssd's te ontwikkelen. Samsung zou echter een alternatieve weg bewandelen en samen met Sony VGP-BPS13/Q Microsoft naar een oplossing zoeken.

Volgens Accu Samsung is optimalisatie van de manier waarop Windows met ssd's als opslagmedium omgaat nodig. Dat zou, volgens een analist van Forward Insights, kunnen betekenen dat er gewerkt wordt om Accu Sony VGP-BPS13/S Windows te leren met de grotere sectors van ssd's om te gaan. De ssd-sectors zijn 4KB, terwijl die van harde schijven in het algemeen 512 bytes groot zijn. Optimalisaties zouden tot een betere effici〓ntie van dataverkeer van en naar de ssd's moeten leiden. Naast een betere compatibiliteit tussen ssd's en Windows zou Samsung ook het energieverbruik Sony VGP-BPS13A/B van zijn ssd's willen verminderen en de levensduur verlengen.

Windows zou niet het enige besturingssysteem zijn dat geoptimaliseerd wordt voor gebruik met ssd's: Samsung werkte al met Sun samen om betere ssd-ondersteuning in Suns zfs te VGP-BPS13A/Q realiseren. Dit bestandssysteem wordt onder meer in het besturingssysteem Solaris gebruikt. Sun denkt ssd's nog dit jaar in zijn opslagportfolio op te nemen. Beide bedrijven denken dat defragmentatie in ssd's mogelijk zal zijn, aangezien dat voor betere prestaties zou zorgen. De huidige ssd's worden niet gedefragmenteerd, omdat defragmenteren een zware Batterij Sony VGP-BPS13A/S wissel op de levensduur van ssd's zou trekken.

De grootste capaciteit van 32GB wordt door acht chips van 32Gb geleverd. Zowel de emmc als de esd-geheugens worden in fbga-verpakkingen met 169 aansluitingen geleverd. De benodigde Batterij Dell 312-1123 geheugencontroller voor de nand-chips zit in de fbga-verpakking ingebouwd, zodat de compacte geheugenchips op relatief eenvoudige wijze in systemen ge〓ntegreerd kunnen worden. De controllers voldoen aan de Jedec-standaard voor hetzij mmc-geheugen of sd-geheugen.

Toshiba biedt zowel het sd- als mmc-geheugen in capaciteiten van 1GB tot 32GB. Accu Dell 312-1127 De grootste chips die in het geheugen gebruikt worden, met een capaciteit van 32Gb, worden volgens een 43nm-proced〓 gebakken. Met acht van deze chips plus een geheugencontroller meten de 32GB-geheugenpakketten slechts 18mm bij 14mm en zijn 1,4mm dik. J70W7 JWPHF De overige capaciteiten zijn iets kleiner: de 1GB-verpakkingen meten 13mm bij 11,5mm bij een dikte van 1,2mm. Toshiba projecteert de schrijfsnelheden van het mmc-geheugen op 10MB/s, maar de 32GB-versies kunnen dankzij interleaving maximaal 18MB/s aan data wegschrijven. De beoogde leessnelheid van het mmc-geheugen moet 20MB/s Batterij R795X bedragen terwijl het sd-geheugen data met minimaal 4MB/s kan lezen en schrijven.

Toshiba zal vanaf september samples van beide varianten geheugen beschikbaar hebben. In de loop van het vierde kwartaal van 2008 zal het bedrijf het nand-geheugen in massaproductie nemen, waarbij maandelijkse productiehoeveelheden van 〓〓n miljoen mmc-geheugen Dell WHXY3 gepland staan, en half zo veel embedded sd-geheugen geproduceerd zal worden. Het Japanse bedrijf maakte geen prijzen bekend.Asus heeft in Taiwan de S101 getoond: een Eee PC-variant die platter is dan de huidige modellen en onder meer in de kleur Batterij Dell 04YRJH bruin leverbaar wordt. Waarschijnlijk zal het model echter niet onder de Eee PC-vlag op de markt worden gebracht.

De S101 werd tijdens een conferentie voor investeerders in Taiwan door Asus-ceo Jerry Shen in een papieren zak binnengebracht. Dat lijkt een directe verwijzing naar de Macbook Air, die in Apple-reclames in een papieren envelop Dell J1KND wordt gestopt. De S101 is maximaal 21 millimeter dik en weegt minder dan een kilo. Asus zou zich met de nieuwe ultraportable minder op prijsbewuste families richten en meer op de designgerichte consument. Daarom zou volgens Shen ook besloten zijn om het model niet onder de Batterij Dell 04YRJH naam Eee PC op de markt te brengen, omdat dat als budgetmerk bekendstaat. Ook wordt de notebook waarschijnlijk in diverse kleuren uitgebracht, waaronder bruin.

Het valt te betwijfelen of het Taiwanese bedrijf daadwerkelijk met de Macbook Air kan Sony VGP-BPS13AS of wil concurreren: de S101 beschikt over de energiezuinige maar niet bijster krachtige Atom N270-processor, die zijn werk op 1,6GHz doet. Verder heeft het apparaat een 945GME-chipset, een 10,2"-scherm en een ssd met een capaciteit van 32GB of 40GB. De S101 met VGP-BPS13B/S de 32GB-opslagschijf gaat 700 dollar kosten; voor het 40GB-exemplaar moet 900 dollar worden neergeteld. De nieuwe netbook van Asus komt in september op de markt, bericht de Chinese site Hkepc, maar hoogstwaarschijnlijk zal dat voorlopig alleen in Taiwan zijn.

De R510-laptop is Accu Sony VGP-BPS13B/Q voorzien van een 15,4"-breedbeeld-display met een resolutie van 1280 bij 800 pixels, een harde van schijf tussen de 120GB en 320GB, een dvd-brander (of in de plaats daarvan optioneel een Light Scribe-variant of blu-ray-lezer), een Intel GMA X4500-igp en ondersteuning voor 802.11a/b/g/n-wifi en bluetooth 2.0. Samsung levert de R510 alleen met Vista, waarbij VGP-BPS13B/B de klant kan kiezen uit de Home Basic-, de Home Premium- en de Business-variant. De processor is niet benoemd, maar het wel duidelijk dat het er eentje is uit de familie van het Centrino 2-platform. In de goedkoopste uitvoering wordt de R510 geleverd met 1GB geheugen, maar Batterij Sony-vgp-bps2a dit kan uitgebreid worden naar 4GB.

De meeste aansluitingen zijn aan de linkerzijde en aan de achterkant van de laptop gesitueerd. Batterij 312-0233 De linkerkant wordt bevolkt door een hdmi-, vga- , usb2.0-, audio- en een microfoonaansluiting, terwijl aan de achterzijde twee extra usb-poorten zijn gehuisvest, evenals een 1Gbit-ethernetaansluiting en een telefooningang voor de ingebouwde 312-0234 modem. Die laatste is een vreemde toevoeging omdat analoge internettoegang in Nederland redelijk pass〓 is. De hoogglans-behuizing van de R510 is verder krasbestendig en het toetsenbord is voorzien van een speciale anti-bacteri〓le-coating.

Samsung kan zijn R510-notebook vanaf 25 augustus Batterij Dell 383CW leveren in de kleuren zwart en zilver, voor een adviesprijs vanaf 649 euro. De introductie volgt op de aankondiging van vorige maand dat Samsung de Nederlandse notebookmarkt wil veroveren.De GX620 heeft een 15,4"-scherm en twee speakers, terwijl de GX720 met zijn 17"-scherm een maatje Dell 4T7JN groter is en over een 4 speakers en een subwoofer beschikt, maar de overige specificaties zijn identiek. Zo kunnen beide schermen een resolutie van 1680x1050 weergeven en is een 2-megapixelcamera ge〓ntegreerd. Nvidia's 9600M GT met 512MB ddr3-geheugen moet ervoor zorgen dat games zonder problemen op de schootcomputers gespeeld kunnen worden en daarmee heeft MSI Accu Dell 9T48V voor een middenmoter uit de mobiele Geforce-lijn gekozen.

Verder bevatten de laptops een blu-ray-speler, een harde schijf van 320GB, een 4-in-1-kaartlezer, hdmi en maximaal 4GB geheugen. Net als bij de meeste eerdere gamenotebooks van MSI hebben de nieuwe modellen Batterij Dell J1KND een overklokknop waarmee de Core 2 Duo-processor volgens het Taiwanese bedrijf met 15 procent overgeklokt kan worden. Daarnaast is er een knop aanwezig waarmee uit vijf energieverbruiksstanden gekozen kan worden, zoals Gaming, Movie en Presentation. De prijs van de Batterij Dell T96F2 notebooks is nog niet bekend.

Lenovo betreedt de markt voor subnotebooks met de introductie van zijn S9- en S10-modellen in Sony-vgp-bps2b de Ideapad-lijn. De specificaties van de twee netbooks zijn vergelijkbaar met die van de Asus Eee PC en de MSI Wind.De Ideapad S9 beschikt over een 8,9"-scherm en het scherm van de S10 heeft een diagonaal van 10,2 inch. In de twee systemen vormt Accu Sony-vgp-bps2c een 1.6GHz Atom-cpu van Intel het kloppend hart. De S9 wordt verder uitgerust met de Linux-distributie 'Linpus', een 80GB-schijf en 1GB ram-geheugen terwijl bluetooth optioneel is. Lenovo geeft zijn kleinste netbook een adviesprijs van 359 euro mee.

De Ideapad S10 draait op Windows XP, en de Chinese fabrikant Adapter Apple M8433G heeft in dit apparaat naast een 80GB-schijf en 1GB geheugen, standaard bluetooth-connectiviteit ingebouwd. Volgens Laptop Mag beschikt het touchpad van de S10 over multitouch-mogelijkheden. Deze versie van de nieuwe Ideapad-netbooks moet 399 euro gaan kosten. Beide Lenovo-subnotebooks zijn met wifi, een ingebouwde 1,3-megapixelcamera, M8956 twee usb-poorten, een expresscard-slot en een 4-in-een-kaartlezer uitgerust. Tegen een meerprijs kunnen de netbooks ook uitgerust worden met een harde schijf met 160GB opslagcapaciteit of een 4GB-ssd. In oktober komen Apple M8956G de Ideapads op de markt.

De mini-pc meet circa 19 bij 7 bij 21 centimeter en weegt iets meer dan 2 kilo. Het in diverse kleuren verkrijgbare apparaat heeft vermoedelijk de naam 'Hybrid' meegekregen omdat het kleine formaat onder meer werd Accu Apple M9337G bereikt door de inzet van notebookcomponenten, maar waarschijnlijk probeert Dell ook mee te liften op de toenemende populariteit van hybride auto's. De computer zou volgens Dell namelijk tachtig procent minder verstoken dan een doorsnee desktop, en het bedrijf probeert zich met het Accu Satellite M645 apparaat dan ook op de milieubewuste koper te richten.

De systemen kunnen naar keuze worden uitgerust met een Intel Celeron-processor - voor het basismodel - een Pentium-dualcore of een Core 2 Duo-cpu, die rond de 2GHz zijn geklokt. Het geheugen begint bij 1GB ddr2, maar desgewenst propt Accu Toshiba Satellite M645-S4045 Dell er het viervoudige in. Voor wat betreft opslag kan er gekozen worden uit op 5400rpm draaiende sata-schijven van 160GB, 250GB of 320GB. De optische opslagmogelijkheden beperken zich voorlopig tot een dvd-brander; vanaf volgende maand zou ook Accu Toshiba M645-S4047 voor een blu-ray-drive gekozen kunnen worden.

De Studio Hybrid-pc's zijn standaard uitgerust met een hdmi- en een dvi-poort. Ook ontbreken vijf usb-poorten, een firewire-aansluiting, s/pdif-uitgang en een gigabit-ethernetaansluiting niet. Accu Satellite M645-S4048 Voor de graphics kan niets anders dan Intels ge〓ntegreerde X3100 gekozen worden, wat volgens PC Mag voldoende is voor de Aero-functionaliteit van Windows Vista maar tekortschiet voor het spelen van een 3d-spelletje.

De site keek echter naar meer eigenschappen en concludeert dat vooral het energieverbruik in orde is: er wordt bij volle belasting 44W verstookt, als de pc niets te doen heeft is dat 26W, en als de Studio Hybrid slaapt wordt niet meer Batterij Toshiba Satellite M645-S4049 dan 1W uit het stopcontact getrokken. De reviewer, die ook te spreken is over het ontbreken van bloatware zoals toolbars en trialware, stelt samenvattend dat het om een niet onaardige multimedia-pc gaat, zolang het werk maar tot twee dimensies Toshiba Satellite M645-S4050 Accu beperkt blijft.