HP Compaq nx6110 Accu

De afgelopen jaren is het aanbod HP Compaq nx6110 Accu van redelijk presterende, goedkope laptops enorm toegenomen. Deze machines verkopen uitstekend, maar fabrikanten zijn daar niet altijd even blij mee. De marge op zulke modellen is namelijk flinterdun en de producenten zouden veel liever meer winst maken met de verkoop van duurdere HP Compaq nx6105 Accu mainstreammodellen.

De vraag is dan altijd of er van die dure laptops wel genoeg verkocht kunnen worden om de productie rendabel te maken. Met krachtige hardware kunnen wel meer kopers worden gevonden, maar dan worden de productiekosten HP Compaq nx6100 Accu weer erg hoog, waardoor de marges toch weer te laag uitvallen.

Een groeiend aantal fabrikanten zoekt de oplossing in fully featured laptops met een mooi design en luxe extraatjes. De consument zou daar meer voor willen betalen, ook als de laptop niet met de krachtigste HP Compaq nx5100 Accu cpu of gpu in zijn prijsklasse is uitgerust. Anders dan bij ultrabooks ligt de nadruk niet op minimale afmetingen of ultrazuinige cpu's. Bovendien worden in dergelijke mainstreammodellen wel vaak optische drives en weer minder vaak ssd's gemonteerd.

Voorbeelden van dergelijkse notebooks zijn de Envy van HP, de XPS 14z en HP 550 Accu de 15z van Dell, en natuurlijk de MacBook Pro. De NP700Z5A van Samsung, die van de marketingafdeling de bijnaam 'Chronos' heeft gekregen, is ook zo'n laptop. Op papier lijkt dit apparaat alles aan boord te hebben om een stuk van de mainstreammarkt te COMPAQ 615 Accu veroveren.

De ultrabooks van Samsung hebben aluminium behuizingen en de dikte van het 13,3"-apparaat is 14,9mm, terwijl de 14"-notebook met 20,9mm een stukje dikker is en zelfs de door Intel opgestelde eis van 20mm overschrijdt. COMPAQ 610 Accu De 14"-ultrabook is echter ook van een optische drive voorzien.

Samsung kan de 14"-laptop van 1TB opslagruimte voorzien en bij de 13"-notebook is dat 500GB, maar er komen ook modellen met een ssd van 128GB. In alle gevallen is er een HP COMPAQ 6830s Accu additionele ssd van 8GB, die wordt gebruikt voor ExpressCache, wat tot korte starttijden moet leiden. De hoeveelheid werkgeheugen is 8GB en de processors zijn exemplaren uit Intels Sandy Bridge-serie, al zijn de modelnummers nog onbekend.

De Series 5-ultrabooks komen eind deze maand in Zuid-Korea uit. HP COMPAQ 6720s Accu De 13" gaat er omgerekend maximaal 979 euro kosten. Voor de 14"-laptop is daar de maximale prijs omgerekend 1012 euro. Volgend jaar moeten er wereldwijd ultrabooks van Accu Samsung uitkomen. Welke modellen en met welke configuraties ze in de Benelux beschikbaar Accu Aspire One 10.1 inch komen, is nog niet bekend.

Acer-bestuursvoorzitter Jim Wong verwacht dat de prijzen van ultrabooks halverwege volgend jaar met 20 procent gedaald zullen zijn tot 799 〓 899 dollar, terwijl in 2013 een verdere daling tot zelfs 499 dollar een feit moet zijn. Alle fabrikanten gaan volgens hem ultrabooks Accu Latitude D620 uitbrengen, wat mede de oorzaak van de prijsdaling zou zijn.

Het tekort Accu Inspiron 1525 aan harde schijven bedraagt voor Acer volgens Wong in het vierde kwartaal 10 tot 15 procent. Dat is veel minder dan het totale tekort, dat door hdd-leveranciers op 30 tot 35 procent geschat zou worden. Waarschijnlijk komt dit door de voorrang die de grote fabrikanten krijgen bij de levering.

Acer zou momenteel 100.000 ultrabooks per maand leveren en Accu Inspiron 1750 zijn doelstelling van 250.000 tot 300.000 leveringen aan het einde van dit jaar kunnen halen, claimt Wong tegenover Digitimes. De notebookindustrie lijkt het erover eens dat ultrabooks in prijs moeten zakken om werkelijk succesvol te kunnen zijn. Intel zou de markt financieel steunen Accu Vostro 1000 om kosten omlaag te krijgen. Onder andere Asus gaat gebruikmaken van glasvezelbehuizingen in plaats van aluminium om de kosten te drukken, zo bevestigde de fabrikant onlangs aan Tweakers.net.

Dat schrijft Sammy Hub. De Exynos 5250 krijgt een kloksnelheid van 2GHz, wat hoger is Accu Inspiron 1520 dan de 1,4GHz van de Exynos 4210, Samsungs huidige dualcore-soc. De chip wordt gefabriceerd op een 32nm-high-K metal gate-proced〓 en moet dankzij het nieuwe processor-ontwerp twee keer zo snel zijn als een Cortex A9-dualcore op 1,5GHz. Accu Inspiron 1521 Samsung zou de chip vooral in willen zetten voor high-end tablets.

Ook de gpu zal flink krachtiger zijn en ondersteuning bieden voor stereoscopische 3d-beeldschermen en een resolutie tot en met 2560 bij 1600 pixels. Samsung heeft niet laten weten om welke gpu het specifiek gaat, maar mogelijk betreft het Accu Inspiron 1720 de Mali T604-chip van ARM. Samsung gebruikt momenteel zijn voorloper, de Mali 400. De T604 maakt gebruikt van ARM's nieuwe Midgard-architectuur en is opgebouwd rondom vier shadercores.

Samsung Accu Inspiron 1721 breidt zijn assortiment system-on-a-chips in de laatste maanden fors uit. Waar het tot vorig jaar nog een enkel topmodel had, heeft het bedrijf dit jaar al verschillende high-end chips aangekondigd. Naast de Exynos 4210 die in de Galaxy S II gebruikt wordt, komt er ook een 4212 met hogere kloksnelheden en lager verbruik dankzij een kleiner ontwikkelproced〓. Daarnaast Accu Vostro 1500 zal er ook een Exynos-chip komen die ARM's nieuwe zuinige Cortex A7-core met verschillende high-end processorcores combineert. Onlangs kwam naar buiten dat er ook een Exynos-soc met vier Cortex A9-kernen op stapel staat.

Maandag bleek dat Acer een nieuwe Accu Latitude D420 Iconia-tablet met Tegra 2-soc op stapel heeft staan. Hiermee zou de fabrikant zich op de markt voor goedkope tablets richten, maar volgens Digitimes komt het bedrijf ook met een model met Tegra 3-quadcore. Deze moet in het eerste kwartaal van 2012 uitkomen en een prijs Accu Vostro V130 van 459 〓 599 dollar krijgen. Lenovo zou met een vergelijkbaar aanbod komen.

Als Acer inderdaad met de twee tablets op de markt komt, houdt de fabrikant vast aan zijn strategie om een aanzienlijk marktaandeel op de tabletmarkt te krijgen. Net als veel andere fabrikanten is Acer nog niet succesvol op die markt, terwijl het concern Accu Vostro 1720 wel last heeft van de opkomst van de productcategorie, omdat het hierdoor minder netbooks verkoopt.

Desondanks blijft Acer vasthouden aan VGP-BPS13A/S netbooks, vooral voor de opkomende markten, zegt de vice-president van Acer tegen opnieuw Digitimes. Vooral in India en China zou de vraag naar de goedkope kleine laptops nog erg hoog zijn. Acer zou momenteel de grootste netbookfabrikant ter wereld zijn; zijn marktaandeel zou in het afgelopen kwartaal met een verkoop van 1,7 miljoen stuks op 22 procent VGP-BPS13/S hebben gelegen.

Samsung zou een marktaandeel van ongeveer 10 procent hebben, maar deze fabrikant uit Zuid-Korea zou wel overwegen de markt te verlaten. De Franse site BlogEee claimt een Accu Aspire 5730 memo in handen te hebben waaruit dat blijkt. "In lijn met onze nieuwe strategie voor 2012 stoppen we met 10,1"-producten in het eerste kwartaal van 2012, en richten we ons op ultraportables met 11,6"- en 12"-schermen, en op ultrabooks die gedurende 2012 uitgebracht worden", zou Samsung in een mail aan partners hebben laten weten.

Het processortype lekte uit via de online database van Accu Aspire 5730Z de grafische benchmark GLBenchmark, ontdekte Notebookitalia. Op verschillende plekken in de software van de telefoon is de naam MSM8960 terug te vinden. Volgens GLBenchmark is de chip op 918Mhz geklokt en heeft het scherm een resolutie van 960x540 pixels. Accu Aspire 5730ZG De dualcore-chip is onderdeel van Qualcomms high-end S4-platform dat in de eerste helft van 2012 op de markt moet komen. Dat strookt met de verschijningsdatum die Asus voor de Padfone gepland heeft.

De MSM8960 wordt op een 28nm-proced〓 gemaakt en maakt gebruik van een nieuw processorontwerp Accu Aspire 5735 dat de codenaam Krait heeft. Ten opzichte van de huidige Scorpion-core moet Krait meer prestaties per kloktik leveren, minder stroom verbruiken en meer geheugenbandbreedte leveren. De system-on-a-chip, die twee cores met een maximale kloksnelheid van 1,5Ghz Accu Aspire 5735Z heeft, bevat daarnaast een nieuwe gpu: de Adreno 225. Deze moet de helft sneller zijn dan zijn voorganger.

Asus maakte onlangs bekend dat de Padfone begin 2012 uitkomt en op Android 4.0 zal draaien. Het apparaat, dat op de Computex-beurs in juni voor het eerst getoond werd, Accu Aspire 5739 bestaat uit een volwaardige smartphone en een tabletomhulsel. De telefoon kan in het omhulsel geschoven worden, waarna de interface zich aanpast en op het scherm van de tablet getoond wordt.

Het bestaan van de Exynos 4412 wordt bevestigd door een commit aan de Accu Aspire 5920 Linux-kernel waarmee ondersteuning voor de quadcorechip toegevoegd wordt. Samsung-programmeur Changhwan Youn voerde de aanpassing al begin oktober door, maar deze bleef tot nu toe onopgemerkt. In het bijgevoegde commentaar bevestigt Youn dat de 4412 een Accu Aspire 5920G system-on-a-chip wordt met vier Cortex A9-kernen.

Samsung breidt zijn assortiment Exynos-socs de laatste maanden gestaag uit. Eerder dit jaar had het bedrijf nog enkel de dualcore-Exynos 4210 die op 45nm gebakken wordt. Eind september introduceerde het de Exynos 4212 die op 32nm Accu Aspire 5930 geproduceerd wordt en een kloksnelheid van 1,5GHz heeft. Vorige maand kondigde de fabrikant aan dat een komende Exynos-chip ARM's big.Little-indeling krijgt, waarbij aan een multicorechip een zuinige Cortex A7-core toegevoegd wordt om simpele taken af te Accu Aspire 5930G handelen.

Samsung heeft nog niet gespecificeerd welke chip van het big.Little-concept gebruik gaat maken. Mocht dit de 4412 zijn, dan heeft het bedrijf een soc in handen die vergelijkbaar is met Nvidia's Tegra 3. Ook deze soc heeft vier algemene processorkernen en Accu ThinkPad SL510 een vijfde, zuinige kern voor simpele taken. In welk apparaat de 4412 voor het eerst zal worden gebruikt, is nog niet bekend. Een mogelijke kandidaat is de opvolger van de Galaxy S II-smartphone, die vermoedelijk eind februari op Accu ThinkPad SL510 2847 Mobile World Congress wordt aangekondigd.

De zogeheten Cotton Candy heeft wat interne onderdelen betreft veel overeenkomsten met moderne smartphones. Het apparaat is uitgerust met een Samsung Exynos 4210-processor geklokt op 1,2 GHZ. Daarnaast heeft het Mali-gpu van Accu ThinkPad SL510 2875 ARM en onder meer een een micro-sd- en bluetoothaansluiting. Volgens FXI hoeft de Cotton Candy alleen op een computer worden aangesloten, waarna Android 2.3 opstart en zichtbaar is op het scherm.

Nieuw is het idee niet; fabrikant Accu ThinkPad T410 BlueStacks bracht begin oktober een testversie van zijn Android-emulator voor Windows uit. Het programma draait door middel van virtualisatie alleen applicaties, en niet de gehele Android-omgeving. Hoewel BlueStacks een aantal bekende applicaties ondersteunt, zijn games als Angry Birds en Fruit Ninja nog onspeelbaar. Met de Cotton Candy kan dat wel, beweert The Accu ThinkPad T510 Verge. De technologiesite heeft het apparaat getest op een Macbook Air. Volgens de website was het mogelijk om met de stick Angry Birds met de touchpad van de Mac te kunnen spelen. Ook zou de stick op een televisie Accu ThinkPad T510i via hdmi aangesloten kunnen worden om Android op een groot scherm zichtbaar te maken. Hierbij zou een bluetooth-keyboard werkend gezien zijn.